Alt du trenger å vite om vekstlys

12 mars 2024 Erik Østby

editorial

Når man prater om dyrking av planter innendørs, er et av de viktigste elementene å sikre riktig belysning. Lys er fundamentalt for fotosyntesen og plantenes vekst og utvikling. Vekstlys, eller grow lights på engelsk, har derfor blitt et stadig mer populært verktøy for hageentusiaster, urbane bønder, kommersielle planteprodusenter og forskere. 

Hva er vekstlys og hvorfor er de viktige?

Vekstlys er kunstige lyskilder som er designet for å stimulere plantenes vekst ved å utstråle et lys som etterligner det naturlige sollyset. Ulike planter krever forskjellige typer og mengder lys, og vekstlysene må tilpasses for å møte disse behovene. Fordi sollys tilbyr et komplett spekter av lys som er nødvendig for fotosynteseprosessen, forsøker vekstlys å replikere dette spekteret så nært som mulig.

Dette er spesielt viktig i land hvor sollys kan være begrenset i vintermånedene, eller når dyrking av planter gjøres i omgivelser uten tilstrekkelig naturlig lys, som i kjellere eller leiligheter. Vekstlys gir også gartnere muligheten til å kontrollere nøyaktige lysforhold og skape optimale vekstbetingelser året rundt.

vekstlys

Typer vekstlys

Fluorescerende vekstlys har lenge vært populære blant hobbygartnere på grunn av deres overkommelige pris og lav energiforbruk. De fungerer godt for lette dyrkingsoppgaver som spiring av frø og voksende grønne bladgrønnsaker.

LED-vekstlys har de siste årene blitt mer og mer populær i alle segmenter av innendørsdyrking. De er energieffektive og har en lang levetid, og måten de kan tilpasses på gjør at gartnere kan målrette spesifikke bølgelengder for ulike plantetyper og vekststadier.

Høy intensitet utskillelseslamper inkluderer metal halid (MH) og høytrykks natrium (HPS) lys. De er blant de sterkeste vekstlysene på markedet og er et godt valg for å fremme intensiv vekst i blomstrende og fruktbærende planter, men de kan være mer kostbare å installere og kjøre.

Keramisk Metallhalid og Keramikk-lys

CMH og LEC lys er relativt nye på markedet og kombinerer mange av fordelene ved andre lyskilder, som høyere lumenutbytte og en balansert spektral distribusjon. De er spesielt gunstige for voksende planter som krever et bredt spekter av lys, som tomater eller medisinske planter. Å velge riktig type vekstlys avhenger av hva du ønsker å dyrke, hvor mye du er villig til å investere i utstyr, og hvor mye plass du har tilgjengelig.

Prøv vekstlys til plantene dine

Enten du er en erfaren gartner eller nybegynner, er tilgang på riktig vekstlys et kritisk element for vellykket innendørs dyrking. Å forstå ulike typer vekstlys og hvordan man velger det beste for dine planter, vil føre deg et skritt nærmere en blomstrende innendørs hage. Og hvis du er i markedet for å kjøpe vekstlys, ta en titt på Gartnergrossisten de har et bredt utvalg av vekstlys og ekspertisen til å veilede deg til den beste løsningen for dine behov. Besøk https://www.gartnergrossisten.no/ i dag for å utforske deres sortiment og få dine planter til å trives hele året!

Flere nyheter